Subscribe:

Ads 468x60px

Türk Milli futbol takımı neden başarısız?

Milli futbol takımımız uluslar arası arenada neden başarısız ?

Futbol kulüplerimiz ve Milli takımımızın uluslar arası arena da yarım yüzyılı aşkın zamandır mücade etmesine karşın malesef istenilen başarı çizgisini birtürlü yakalayamamaktadır.Sorun nerede ve ne yapılabilir?

Öncelikle başarı kriterleri nelerdir?
Maddi yatırım fazlası ile var,tesisleşme son yirmi yılda ciddi mesafe kat edildi,trübün desteği fazlası ile var,yetenek fazlasıyla var,kamuoyu ilgisi fazlasıyla var  peki sorun nerede?

Sorunun cevabını almak için kısaca başarı olduğumuz  diğer spor dallarına bakalım yada futbol gibi başarıız olduğumuz bir kaç spor dalını yakından inceleyelim

Milli takımlar düzeyin başarılı olduğumuz spor dalları ; erkek basketbol ,kadın voleybol,bireysel sporlarda Güreş takımı,Taekwando ve yakın geçmişe kadar Halter

Başarısız olduğumuz spor dalları,Atletizm,Yüzme,Bisiklet,Tenis,Hentnol,Jimnastik,Buz pateni

Listeye baktığımızda güreş dışında  bireysel spor alanların top yekün başarızılık sözkonusu,takım sporlarında ise kulüp düzeyinde ve milli takımlar düzeyinde basketbol ve voleybol göreci olarak  bir parça öne çıkıyor ancak bu durum geçicimi yoksa sürdürülebilirmi bunu birazda zaman gösterecek.

Özellikle temel spor disiplinlerinde ki bariz başarısızlığın spor algısı,spor felsefesi ve sporun yönetimiyle yakındanilgisi vardır.

Kanımca  Futbol alanındaki başarısızlığımız temel nedenlerinden birisi bu durumdur.Zira sporcu olarak yetişmek ile futbolcu olarak yetişmek arasında ciddi far vardır.Tabi bu durum özellikle ülkemizde çok belirgindir.
Sporun temel gerekliklerini edinmiyip yapılan ciddi madi yatırımlarla bir noktaya gelen futbolcularımız uluslar arası alandaki rakipleri ile  başedemiylar çünkü sporun temel disiplinine sahip değiller Zira futbol sadece hayal ettikleri yaşam için bir araç, .

Milli futbol takımımızın başarısızlığı ne hoca başarısızlığı nede futbolcularımızın yeteneksiz oluşlarıdır.Başarısızlığın en önemli nedeni sporcu olamayışlarıdır.Dünyanın hiç bir gelişmiş futbol ülkesinde fundamental antremanları yapılmazken sadece taktik disiplin ve başarılı ekip olma antramanları  yapılırken bizim Milli takımlarımızda temel futbol antremanları yapıyor olması durumu yeterince açıklıyor.Özellikle son yıllarda yurt dışına çıkan futbolcularımız bu durumu açıkça itiraf ediyorlar ,staretijik düşünce ,ekip oma taktik  disiplin gibi alanlarda kattetikleri mesafelerden bahsederek ciddi bir durumun altını çizmiş oluyorlar.

O halde Milli takım hocamızın yurdışı kökenli futbolcuları ısrrarla kazanmaya çalışmasını anlamak güç olmamalı sanırım içinde bulunduğu dönemi geçiş dönemi olarak görüp hızlı davranmak adına temel sporcu vasıfları kazanmış futbolcuları seçiyor.Elbette takımın tamamı bu yollaoluşturması mümkündeğil.

Diğer bir başarısızlık nedeni ise  futbol oyununun karakteristik özelliği ile türk insanının karakteristik özelliklerinin örtüşmemesidir.Futbol oyunu güç,kondüsyon,strateji,taktik,çabukluk,dayanıklık,ve bunların hepsinin yetenekli bir doğanın üzereni inşasından ibarettir.

Biz ise altı boş yetenek zemini üzerine taktik disiplin ve çabukluk katmak yerine motivasyon ,acelecilik,bolca kaos inşa ediyoruz dolayısıylade yetenek zemini erozyona uğruyor zira sistemle beslenmeyen yetenek tekbaşına başarı için yeyerli olamayacaktır.

Ne yapılmalı?
Israrla üst yapıyı düzeltmek için harcanan paralar alt yapıya harcanmalı,neyapıldığı sistemi olmayan futbol okulları yerine spor okulları kurulup ilgi yetenek ve motivasyona  göre branşlaşmalar sağlanmalı.Ancak bu şekilde spor algısını yeniden düzenleyip başarılı sporcular yetiştirebiliriz.
Aksi takdirde bu günkü spor algısıyla hiçbir branşta kalıcı başarı yakalamamız mümkün olmayacaktır,yazıkki üçtarafı deniz ülkemizde yüzücü,yelkenci,nüfüsunun %40 18 yaşın altında olan ülkemizde atlet,bisikletçi,tenisçi  yeiştiremeyeceğiz.









0 yorum:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates