Evliliğe adım atan herkes iyi bir evliliği, anlaşabileceği bir eşi, mutlu ve huzurlu bir yuvası olması temennisiyle yola çıkar. Hiç kimse evliliğe ileride boşanmak veya zor süreçlerden geçmek için başlamaz. Herkesin hayali sevgi, saygı ve mutluluk dolu bir evlilik ve ailedir.
Tüm bunlar ancak sağlıklı bir evliliğin kurulmasıyla oluşur. Sağlıklı bir evlilik sağlık bir çift ilişkisiyle kurulur. Sağlıklı bir ailenin temelinde çiftlerin anlaştığı, huzur ve mutluluğun olduğu evlilikler vardır.
Stres yüklü bir çift ilişkisi evliliği yıpratır aynı zamanda aile hayatı olumsuz etkilenir. Stresin arttığı, öfkenin, huzursuzluğun olduğu evliliklerde psikolojik baskı ve çocukların ruhsal gelişiminin sekteye uğraması olumsuz sonuçlar doğurur. Eşlerin birbirlerini dinlememesi, suçlaması, öfkelerini kontrol edememeleri sağlıksız bir evliliğe neden olur.
Aile içi iletişimin güçlü olması, çiftlerin birbirlerine değer vermeleri, evlilikte güven duygusunu yükseltir. Birbirlerine güvenen çiftlerin iletişimleri kuvvetlidir, evlilikleri huzurlu ve rahat bir şekilde devam eder.
Sağlıklı bir evlilikte eşler birbirlerinin arkadaşıdırlar, birbirlerine sadıktırlar, sevgi ve saygı duyarlar, birbirlerini oldukları gibi kabul ederler, geleceğe dair ortak hayalleri vardır, iletişimleri güçlüdür, birbirlerine bağlılık ve güven duyarlar, birbirlerinin kişisel amaçlarını destekler, aile içerisinde sosyal destek vardır, birbirleriyle yeterince zaman geçirirler, çocukların yetiştirilmesi konusunda ortak fikirlere sahiptirler, düzenli ve kaliteli cinsel yaşamları vardır.
Sağlıklı bir evlilik kurmak için her gün en az on dakikanızı eşinizle baş başa geçirmeye çalışın. Bu dakikalarda eşler birbirlerine odaklanmalı, günün nasıl geçtiğinden, neler yaptığından veya özel konulardan konuşmalı birbirlerini dinlemelidirler. Birlikte müzik dinlenebilir, çay veya kahve içilip baş başa olmanın keyfi çıkarılmalıdır.
Ayrıca her gün farklı ve güzel cümleler kurmak evliliği güçlendirmektedir. Bir iltifat, başarısını takdir etme, yaptıklarını beğenme çiftlerin arasındaki sıcaklığı ve yakınlığı artıracaktır. Burada iltifatları sürekli tekrarlamamak, samimiyetin olmadığı cümleler kurmak, söylemiş olmak için söylememek önemlidir.
Eşler sağlıklı bir evlilik için aralarındaki aşk ve sevgiye yatırım yapmalıdır. İleride kullanmak için kumbaranız var ve siz bu kumbaraya güzel düşünceler, duygular, kelimeler, gülümseme, sarılma, sevgi dolu bakış, minnetlik duyguları, güven, bağlılık gibi durumları yükleyin. Zamanı geldiğinde kullanın. Kullandığınız olumlu duyguların yerine en kısa zamanda kumbaranızı tekrar doldurun. Aranızdaki aşk ve sevgiye dokunarak, sarılarak, yakınlık ve sıcaklık kurun. Kaliteli ve düzenli cinsel yaşamla birbirinize daha yakın olun.
Sağlıklı evlilikler sağlıklı aileleri, sağlıklı aileler de sağlıklı toplumları oluşturur. Bu yüzden aile toplumun temelidir ve ailede yetişen çocukların psikolojik sağlığı tam olmalıdır. Sağlıklı aileler, sorun çözme biçimleri ve iletişim tarzlarıyla çocuklarına örnek olur. Sağlıklı aileler; birbirlerine ilgi ve sevgiyle yaklaşır, birlikte zaman geçirirler, sorunlarını birlikte çözerler, iletişimleri güçlüdür.
Sağlıksız ailelerde ise; aile üyeleri birbirlerine kırgınlık ve öfke duyar, sorunları çözmekte zorlanırlar, küs kalma süreleri uzar, empati kuramazlar, anlayışsızlık vardır, iletişimlerinde hakaret ve küfür vardır, çocuklarda davranış problemleri vardır, güvensizlik duyarlar, aile içi şiddet durumları vardır.
0 yorum:
Yorum Gönder