Subscribe:

Ads 468x60px

AİLE İÇİ İLETİŞİM


Aile İçi İletişim

İletişim, en az iki kişi arasında sözel ve sözel olmayan mesajların iletilip alınmasıdır. İletişim günlük yaşantımızda, evde, okulda, işte, sokakta, hayatın her alanında sahip olduğumuz bir güçtür. Kimi zaman bu iletişim gücü o kadar güçlüdür ki insanlar bakışlarıyla çok rahat anlaşabilirler. Kimi zamanda iletişimin gücü o kadar zayıflar ki insanlar aynı şeyi söyleseler de anlaşamazlar, ses tonu yükselir, kızgınlıklar artar ve kalp kırıklıkları çoğalır. İletişim öyle bir şeydir ki bazen gül bahçesinin içerisinde gülün kokusundan kendinizden geçersiniz bazen de gül bahçesinde her tarafınıza dikenler batar.

Evlilik hayatında da iletişim çok önemlidir. Birbirleriyle iletişim kuramayan çiftlerin evlilik doyumlarında düşüş gözlenmektedir. İletişim eksikliğinin var olduğu evliliklerde problem çözme becerileri de düşüktür. İletişimsiz ailelerde yetişen çocukların sorun çözme ve kendine güven düzeyleri sorunlu olabilmektedir.

İletişim sözlü ve sözsüz iletişim olarak ikiye ayrılır. Sözlü iletişim; karşıdaki kişiye ağzımızdan çıkan her kelimeyle gönderdiğimiz mesajlardır. Sözsüz iletişim ise ağzımızdan çıkan her kelimenin yanında kullandığımız el kol hareketleri, yüz ifadeleri, beden duruşumuz, ses tonumuz kısacası jest ve mimiklerimizdir. İletişimde karşıdaki kişi ağızdan çıkan kelimeden ziyade onun nasıl söylendiği, hangi tarzda ifade edildiğine odaklanmaktadır. Örneğin; akşam yemeğinde masadan kalkan erkek eşine sıradan tek düze bir şekilde “eline sağlık” dese, bir başka akşamda sıcak ve samimi bir ses tonuyla “ellerine sağlık canım çok güzel olmuş yemeklerin” dese aradaki farkı çok rahat bir şekilde ayırt edebiliriz. Araştırmalar verilmek istenen mesajın %65’nin sözel olmayan yollarla (beden dili, jest ve mimiklerle) %35’nin sözel ifadeyle iletildiğini göstermektedir.
Aile içi iletişim ailede yaşayan bireyler için hayati önem taşımaktadır. Ailede yetişen çocukların kişilik gelişimlerinde ailenin kullandığı dilin önemi büyüktür. Ailenin çocuğun gelişim dönemlerini bilmeleri, çocuklarına anne baba gibi davranmaları, onların kişiliklerine saygı duyarak konuşmaları, sorunları çözme tarzında iletişimi kullanmaları o çocukları ileride yetişkin yaşamında etkili iletişimi kullanan bireyler yapacaktır.

Etkili iletişim için ailenin yaşamında dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır:

-          Saygı Duymak: Karşımızdaki kişilere saygı duymak onların varlığını kabul etmek anlamına gelir. Saygı duymak karşımızdaki kişiye değer verdiğimizi, onu önemsediğimizi gösterir. Evlilik hayatında çiftlerin birbirlerine saygı duymaları birbirlerini benimsemelerini kolaylaştıracaktır. Çiftlerin birbirleriyle iletişimlerini kuvvetlendirecektir. Çocuklarla kurulan iletişimi güçlendirecek, çocuklar kendilerinin değerli olduklarını hissedeceklerdir.

-          Doğal Davranabilmek: Karşımızdaki kişiye abartıdan uzak, duygularımızı doğal bir şekilde yansıtabilmek iletişimi güçlendirir. Abartılı ifadeler kişinin kendisinin umursanmadığı, abartılı tepki verenin de dinlemek istemediği mesajını verir. Evlilikte çiftler birbirlerini doğal şekilde dinlediklerinde eşler arası iletişim ve anlaşılırlık hissi daha kuvvetlenecektir. Çocuklarla iletişimde çocuğun duygularını anlamaya çalışmak, hissettiklerini normal şekilde paylaşmak çocuğun ailesine duyduğu güveni artıracaktır.


-          Empati: Empati, kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyup onun duygu ve düşüncelerini hissetmeye çalışmaktır. Empati karşıdaki kişinin duygularının düşüncelerinin ötesine geçmez. Karşımızdaki kişinin penceresinden olaylara bakmamızı sağlar. Bazen çevremizdeki kişilerin tüm duygusallıklarıyla empati düzeyini aşıp sempati düzeyine ulaştığını görürüz. İletişimde sempati kurmak karşımızdaki kişiyi anlamamızı engeller.


-          Dinleme: Karşımızdaki kişiyi etkili bir şekilde dinlediğimizde onun hem söylediklerine, hem söyleyiş tarzına ve jest-mimiklerine odaklandığımızda kişinin ne söylemek istediğini çok daha rahat bir şekilde anlayabiliriz. Bu durum anlatan kişinin dinlenildiği hissini kuvvetlendirir ve anlatmak istediklerini rahatça anlatmasını sağlar. Evlilikte dinleme becerisi çok önemlidir. Genellikle çiftlerden birisi eşim beni dinlemiyor, dinliyormuş gibi yapıyor der. Dinlenilmediğini hisseden çiftler iletişime belirli süre sonra kendisini kapatır. Araya mesafe girdikçe iletişim kopuklukları hızlanır. Çocuklar içinde aynı düzen geçerlidir. Çocuklar ailelerini çok iyi filtre ederler. Her davranışlarını, söylediklerini kaydederler. Çocuklar iletişim kurmak istediklerinde anne babasının tavırları çocuğun büyüdükçe anne babasına bir şey söylememe davranışına dönüşebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates